piatok 1. decembra 2017

BOLI SME: REKONDIČNÝ POBYT V KÚPEĽOCH NIMNICA


Nimnické pastorále……….

 Pastorále je idylická skladba hudobná alebo niečoho s pastierskymi motívmi. Možno to na prvé počutie titulok článku bude znieť čudne. Nuž - tu je vysvetlenie.
 Klub v Považskej Bystrici bol na jesennej rekondícii v Nimnici ( už ani nepočítame po koľký raz ). Sú to vždy dni, na ktoré sa dlhodobo tešíme. Doma necháme svoje boliestky a starosti, a ak sa podarí, „ zabudneme“ doma mobil. To, aby nás nik nevyrušoval a mohli sme sa bezstarostne venovať sebe i priateľom klubistom. V tomto roku sme horko-ťažko vybojovali rekondičný pobyt v dňoch 21. - 26. novembra, pretože termíny boli vyťažené.
 Už v prijímacej kancelárii sme sa zvítali, oneskorenci sa na nás nakontaktovali pri lekárskej prehliadke a už v utorok dopoludnia sme mali procedúry. Nezaháľali nám ani hlasivky, veď vždy je niečo nové, vždy sa je s čím pochváliť. I keď bola neskorá jeseň a dážď visel za nohy, ako sa u nás hovorí, objavili sa prehánky iba občas. Vzduch bol vyumývaný, viditeľnosť na okolité kopce priam ideálna. Pomaly sa prevaľujúca nízka oblačnosť či hmlistý opar olizujúci doliny či vodnú nádrž ( Nosickú priehradu ) pripomínal Benkove obrazy. Pri ceste do kúpeľného domu sme vdychovali chladnejší vzduch, ktorý prečistil pľúca. A o to odhodlanejší sme sa vrhali do teplých procedúr, ktoré nám pripravil personál kúpeľov.
 Jednou z mnohých procedúr je i plnenie žalúdkov. A tu musím povedať, že vždy hladných žalúdkov. Ráno to boli švédske stoly. Podľa hesla - prázdne vrece nestojí – sme sa naplnili až nám dych nestačil. Pestrosť prestretých stolov sme teda využívali naplno a dlhodobo! Veď sme boli poučení, že nemáme jesť ale stolovať ( prednášky z Ružomberka v praxi). Obdobná situácia bola i na obedoch a večeriach. Tam nás museli vyháňať, lebo pohostinnosť jedálne sme využívali až do záverečnej.
 Keď bola noc ešte mladá, stretávali sme sa každý večer u nás na izbe. Mali sme „bunku“- kde boli dve izby a tá naša bola zo všetkých najväčšia. I keď natesno, ale zmestili sme sa všetci jedenásti. Malo to tú výhodu, že nám pohár z ruky nevypadol. A vedomosti získané z edukačných seminárov sme využili aj pri tejto činnosti. Veď antioxidanty obsiahnuté vo víne spríjemňujú a predlžujú život. Dialektika hovorí o preverení praxou. Tu máme časť praxou potvrdenú ( „áno“ ) a časť opakujúcich sa nekonečných pokusov ( či potvrdíme „áno“, či je to pravda alebo pravdu nepotvrdíme či dokonca vyvrátime - „nie“). Zatiaľ pokusy potvrdzujú „áno“ na celej čiare.
 A už sme pri druhom slove názvu tohto príhovoru. Pastorále – týkajúce sa pastierskych motívov. Nemáte pocit, že sme sa „napásli“ krásou nimnických kúpeľov, pohostinstva stola a procedúr a v neposlednom rade príjemných chvíľ strávených v kruhu priateľov z klubu? Ja tento pocit mám! Boli to nádherné dni, na ktoré sa oplatí spomínať.
 A tešiť sa na budúci rok. Vďaka patrí i personálu Kúpeľov Nimnica a.s. , ktorí nám umožnili tieto krásne chvíle zažiť. MUDr Branislav Brežný  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára