štvrtok 1. októbra 2015

BOLI SME - REKONDÍCIA V GRÉCKU





Paralia v roku 2015......
     Pri koncipovaní plánu práce klubu v Považkej Bystrici na tento rok sme do neho zakomponovali požiadavku členskej základne – letnú rekondíciu uskutočniť v gréckej Paralii. Po ročnej pauze, vlani sme boli v talianskom Lignane, sme sa rozhodli našu rekondíciu uskutočniť už v overenom čase a hoteli cestovnej kancelárie El Greco  Tour  zo Šamorína.
     Paralia sa nachádza na brehu Egejského mora v Thessalonickom (Solúnskom) zá-live, v kraji zvanom Pieria. Je jedným z mnohých atraktívnych turistických destinácií pobrežia, medzi ktoré patrí i Olympiaki Akti ( Olypic Beach - Olympská riviera), Pla-ka Litohorou,  Leptokaria, Plantamonas či  Nei  Pori... Severne, asi 60 km od Paralie sa nachádzajú Thessaloniki ( Solún ), čo je hlavné mesto gréckej Macedónie. Asi 6 km od Paralie sa nachádza mesto Katerini ( pomenovbané po sv. Kataríne ), čo je akési „okresné mesto“ a má cca 50 000 obyvateľov. Čosi južnejšie sa nachádza Dion, teraz už len malá dedinka, predtým však veľké mesto, kde Alexander Macedónsky zhromaždil  bojovníkov pred ťažením do Perzie....Západne a priamo nad touto oblas-ťou, 30 km od pobrežia,  sa vypína masív pohoria Olymp. Miestni tvrdia, že je to ten „pravý Olymp“, na ktorom sídlili  ich božstvá. Masív preto, lebo hora Olymp má nie-koľko vrcholov, najvyšší je Mytikas, týči sa 2918 m nad morom.....
       Z Považskej Bystrice sme vyrážali 29. augusta o 6. hod. autobusom, ktorý sa ešte zastavil pre pasažierov v Trenčíne, Bratislave a Šamoríne. Slovensko sme opustili v Medveďove a hneď za Gyorom sme nabehli na diaľnicu, ktorou sme prešli cez celé Maďarsko a až pri srbskom Niši sme odbočili na Macedónsko. Tam sa striedala bežná cesta s diaľnicou, ktorá je vo výstavbe. V Paralii sme boli po 21 hodinách cesty.
       Hneď po príchode sme sa odobrali na sledovanie východu slnka (6.55 hod. gréc-keho času), posilnili sme sa  raňajkami a niektorí z nás, čo boli už opálení, zaľahli na pláži a vychutnávali si tak  pobyt pri mori od počiatku.
      Izby hotela El Greco sú vybavené kuchynkou s riadom a príslušenstvom, takže  sa dá jedlo pripraviť k hodovaniu za polhodinku. Každý si môže ukuchtiť podľa svojho jedálnička alebo ísť do reštaurácie. Cenové hladiny potravín i reštauračných služieb boli porovnateľné s našimi. Veď gyros pita ( do ruky – v placke ) bol za 1,9-2,30 E, gyros plata ( na tanieri ) 5,5 – 6,0 E, grilovaná polovička kurčaťa s hranolkami za 5,5 E, musaka za 6 Eur. Pivo čapované 5 dcl cca 2-2,5 E, v plechovkách v obchode v rovnakej relácii ako u nás..... V našom hotelovom bare sa čapoval český Zubr za 2 E. Ovocie bolo vo veľmi prijateľných cenách- nektarinky stáli 0,5 – 1,0 E, broskyne od 0,6 do 1,0 E, hrozno od 0,8 – 2,0 E za kilo...Predávali práve dozreté figy, ktoré chutia úplne inak ako sušené, ceny okolo  jedného eura za kilo. Zo zeleniny treba vyzdvih-núť vynikajúcu fialovú cibuľu, ktorá nepálila, bola lahodne sladká a nesmela chýbať pri každom jedle spolu s rajčinami, ktoré sa rozplývali v ústach.... jednoducho nebíč-ko v papuľke. Ceny zeleniny boli ako u nás. Tiež mäso surové alebo grilované kurča-tá boli len o niečo drahšie....A keď poviem, že Lidl bol aj v Paralii, tak potom je jas-né, že nebolo teba nosiť so sebou žiadne potraviny.
       Pláže v Paralii sú pieskové. Do mora  vybiehajú kamenné jazyky, ktoré chránia  pláž pred vlnami. Na plážach sú slnečníky, každý s 2 lehátkami. Pokiaľ sa zakúpi ná-poj alebo ovocná misa, tak počas celého dňa sa môžu lehátka používať. Cez obed sme si zabehli odpočinúť od slnka na izbu v  hoteli a nabrať nejakú kalóriu, doplniť tekutiny. Na lehátku sme nechali len uterák, čo znamenalo, že je obsadený.
     Po 18-tej hodine už slnko slablo a postupne sme sa z pláže vytratili. Po nevyhnut-nom skrášľovaní sa bola Paralia naša. Pred našim nájazdom  sa triasli  všetky reštau-rácie, obchodíky so suvenírmi, oblečením.... Už len prechádzka po mestečku, vdy-chovanie morského vzduchu zmiešaného s opekanou kukuricou, pečenými klobása-mi, gyrosom či inými mäskami ( celé jahňa pečené na ražni, kurence, ryby...) stojí zato. Samotná atmosféra tohto miesta lieči! Stratili sme pojem o čase, problémy všedného dňa sme hodili za hlavu....
    Urobili sme si zaujímavý výlet. V blízkosti Paralie sa nachádza zaujímavosť – veľ-ké jamy, z ktorých sa ťaží liečivé bahno. Neváhali sme a natreli sme sa ním, nechali vyschnúť asi 3/4 hodinu. Po jeho zmytí sme mali kožičku ako novorodenci....Kúsok odtiaľ sa zas ťaží z morskej vody soľ. Voda sa nechá vyschnúť, vykryštalizovať. Ne-boli by sme to my, keby sme nepremiestnili na Slovensko niekoľko kíl tohoto „mrs-kého zlata“. Výborne sa hrudou tejto soli ošetruje zhrubnutá koža na nohách. A keď začnú nohy štípať, znamená, že hrubá koža je preč.... V diaľke na mori sme videli farmu na morské mušle – slávky.......
     Fakultatívne výlety je možné tiež absolvovať –  výlet do Thessalonik, na kláštory Meteora, do Athén, zúčastniť sa pirátskej plavby, gréckeho večera..... My sme sa us-pokojili výletmi na trhy do Katerini ( v stredu a v sobotu ).  Atmosféra trhu je iná ako tá, čo poznáme z Poľska. Bol to pekný zážitok.
     Snáď najzaujímavejší zážitok bola návšteva „thajských rybičiek“. Do akvária pl-ného malých rybičiek bolo treba ponoriť nohy alebo ruky. Tí, čo nemali veľké brucho a ohli sa cez pás, tam vložili všetky štyri....Rybky ohrýzali a ohrýzali hrubú kožu a urobili kus práce, lebo každý ju mal hladkú, vyčistenú.....
      Posledné dva dni sme mali ( tak ako celý Balkán ) chladnejšie ( 24-26 st C) a daž-divé počasie. Ostatné dni bolo krásne teplo, 32-34 st C a voda mala 27 st.C.  Najmä dopoludnia boli bez vĺn a výborne sa plávalo. K večeru boli vlnky ale nám to neprekážalo.
      Cesta domov ubehla  rýchlo.  Videli sme za svetla aj Macedónsko a boli sme uch-vátení jeho prírodnými krásami. Zhliadli sme dva filmy, čo tiež „skrátilo“ cestvanie.  Nepríjemné bolo pozorovanie migrantov na hraniciach a benzínových staniciach. To bola jediná nepríjemná skúsenosť.....
      Kedysi som písal článok do našej Nádeje – Parália, láska naša! Áno. Zamilovali sme si tento kút Sveta. Krásne more a pláž, možnosť prechádzok a objavovanie zákutí, obchodíkov, ochutnávanie gréckych špecialít.....Ak geopolitická situácia dovolí, sme tam za rok znova! A bol by som rád, keby ste objavili Paraliu i vy.

Poznámka: Na internetovej stránke www.klubsmpb.blogspot.sk/2013/09/ nájdete článok o rekondičnom pobyte Klubu SM Považská Bystrica v hore spomínanej destinácii v roku 2013, ako i videofotomontáž z násho pobytu, nami nakrútené video, ktoré Vás odprevadí z hotela El Greco priamo na pláž, 2 videá z výletu na Meteora, ktorý môžete v rámci pobytu absolvovať a videomontáž o spomínaných kláštoroch Meteora.

                                                                   MUDr Branislav Brežný
   
     
   
   
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára