Do tretice všetko dobré……
Už po tretí raz sa členovia považskobystrického klubu stretli na rybníkoch v Považskej Teplej pri varení rybej polievky – halászlé…..Ráno sme si vypočuli správy o počasí- to, aby sme vedeli, čo
si obliesť, prípadne, či zobrať so sebou parazól…… Hlásili pekne a teplo, bez búrok alebo iných poveternostných prekvapení. A tak sme sa vybrali na toto stretnutie plní očakávania. Veď tak ako guláš nechutí vždy rovnako, aj halászlé je vždy iné!
Už pred deviatom sme sa začali schádzať. Ako prví prišli Majka Chudá s manželom s Štefanom, kľúčiarom chatiek rybárskeho zväzu. Rýchlo sme rozbalili sedenie a začali pripravovať maškrty. Postupne sme sa schádzali a každý bol zapriahnutý do prípravných prác. Samozrejme, že popri tom sme sa rozprávali, veselo i vážne. A ani sme sa nenazdali a prvý chod pol za nami. Totiž pri práci najviac chutí a tak si každý natrel čerstvučký, mäkkučký a voňavučký chlebík domácou masťou a posypal cibuľkou podľa svojej chuti. Všetci sa zhodli, že ako úvod to bolo úžasné, doma takétomuto neholdujeme.
Prekvapením tohto roka boli šaláty. Tie boli robené podľa pravidiel našich „ diétológov “ - Swanka a Jelineka ( recepty budú uverejnené v Nádeji ). Keďže tento deň bol venovaný rybám, ponúkol som dva druhy šalátov so surimi tyčinkami. Neviem odhadnúť množstvo, koľko sa toho minie, ale pri rozchode sa prítomní na ne vrhli a rozdelili si ich, lebo sa chceli touto pochúťkou doma pochváliť.
Halászlé bolo varené z troch druhov rýb – kapra, zubáča a pangasiusa . Kapor bol obalený v múke a vysmažený, neskôr vložený už do hotovej polievky aby sa prehrial. Pangasius sa pri varení rozpadol a zahustil polievku. Kúsky zubáča osviežili „zahryznutie“. Halászlé nesklamalo a bola to pochúťka.
Vedeli sme, že bude aj skorý olovrant. Mávame grilovanú rybu. Tohoto roku padla voľba na makrely. Upiekli sme ich doma a na grile zohrievali. Tých 10 minút nad pahrebou s dymom úplne stačilo na prehriatie a navoňanie rýb. Neostala po tých piatich kilách ani šupina. A ešte sa aj prsty oblizovali…..
A propos, keď hovoríme o pečení. Každá dievčina sa pochválila svojim koláčikom. Teda na stoly sa dostali tie najfajnovejšie zákusky. Bol pri tom dodržaný pitný režim. Za náprstok vasoaktív-neho destilátu na začiatok – pokračovalo sa vo vínku, minerálnych vodách a džúsoch….. Každý podľa svojho priania.
Záverom môjho príspevku netreba zvlášť zdôrazniť, že to bol krásny deň plný zážitkov. Vydarilo sa pookriať telu i duši. Poďakovanie za to patrí všetkým zúčastneným a tí, čo neprišli, môžu ľutovať! Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.
MUDr Branislav Brežný
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára